Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Aláírásgyűjtésbe kezd az MKP a magyar kisiskolák megvédéséért

Februártól aláírásgyűjtést indít a Magyar Közösség Pártja (MKP) a magyar kisiskolák megvédéséért és a decentralizált iskolarendszer megőrzése érdekében – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját az MKP elnöke a felvidéki magyar párt Országos Tanácsának (OT) szombat délutáni ülése után.

    Berényi József a téma kapcsán rámutatott: a párt Országos Tanácsa kiemelt témaként kezelte Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszter – az alap- és középfokú oktatási intézmények finanszírozásának központosításával számoló – reform tervezetét. Rámutatott: nem értenek egyet a szaktárca elképzelésével, mert álláspontjuk szerint a reform jelenlegi keretek melletti kivitelezése komoly veszélyt jelenthet a jelentős számú vidéki magyar kisiskolára.
    ”A múlt század kilencvenes éveiben, a központosítás idején már megéltük, hogy leváltották az iskolaigazgatóinkat és összevonták az intézményeinket, ezért tudjuk, hogy ez a modell nekünk egyáltalán nem felel meg” – szögezte le a politikus. Elmondta: az MKP már februárban aláírásgyűjtést kezdeményez a decentralizált iskolarendszer megőrzése érdekében. Hozzátette: a kezdeményezés terén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét (SZMPSZ) valamint a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét tekintik kulcspartnernek, ám további szervezetek csatlakozását is szívesen látják.
    Az OT ülésének másik fő témáját a novemberben esedékes megyei választások, valamint ezzel összefüggésben a más politikai erőkkel, főkét a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal folytatott egyeztetések eddigi eredményei adták. Az MKP elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a járások döntő többségében már megindultak az egyeztetések a Most-Híd képviselőivel, a tárgyalások reményteljesek, néhány helyen már a megegyezés is körvonalazódik. Hozzátette: az Országos Tanács megerősítette azt az elképzelést, amely szerint azokon a helyeken, ahol nem sikerül megegyezni, az erős és minőségi képviselet megszerzése érdekében párton kívüli jelöltek állítására is sor kerülhet. Megjegyezte: az erről szóló végső döntést a párt járási szervezetei hozzák meg.
    Az MKP OT szombati ülésén szó esett még a magyar nyelv hivatali használata terén tapasztalt hiányosságokról is. Ezzel összefüggésben Berényi elmondta: a magyar nyelv hivatali használatának népszerűsítése érdekében már a közeljövőben új kampányt indítanak, ennek konkrét formájáról később adnak tájékoztatást.

MTIHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>