A Volkswagen Alapítvány segítségével feltárul a mikrovilág a Marianum diákjai előtt

A természettudományok fejlődését sok műszer megalkotása segítette. A mikroszkóp azért is nagyszerű találmány, mert segítségével olyan világ tárul a szemünk elé, amely érzékszerveink határán túlmutat. Szinte hihetetlen, mennyi mindent nem látunk a szemünkkel. Az élőlények és a tárgyak nagyításával egy egészen más, furcsa univerzum tárul az ember szeme elé, mely a nagyítás mértékétől függően nagyon különböző. Az életnek ezt a területét a régiek nem ismerhették. A modern kor kiváltsága, hogy egyre jobban megismerjük a mikrovilág lenyűgöző tulajdonságait és sokféleségét.

Ez a lehetőség adatott meg a Marianum diákjai számára is a Volkswagen Alapítvány jóvoltából. Támogatásával az iskola négy új mikroszkóphoz és USB csatlakozóval ellátott mikroszkópos kamerához jutott, amely a biológiai laboratóriumot gazdagítja. Az új mikroszkópok nemcsak több diáknak adnak lehetőséget megismerni a sejtek, szövetek világát, de ugyanakkor az egész osztály évezheti társuk ügyességét a kivetítőn keresztül. A tudományos megismerés hasznos segítője lesz az az USB-csatlakozós mikroszkópos kamera is, melynek segítségével közelre hozhatjuk a távolit és fel is nagyíthatjuk.

A kémiai laboratórium számára digitális mérleg és pH-mérő érkezett. A modern felszerelés bizonyára élvezetesebbé teszi majd a kémiaórák laboratóriumi gyakorlatait.

 

Mgr. Németh Klára

DUNATÁJ HETILAP

Leave a comment