Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A Selye János Egyetemnek vissza kell vennie a Magyarországon végzett hallgatókat

OLVASÓI LEVÉL:

Vereséget szenvedett a szlovák oktatáspolitika, mivel az Európai Bizottság kimondta, hogy sérti az uniós jogot, ha egy tagállam egy bizonyos állás betöltéséhez csak a területén megszerzett végzettséget fogadja el.

Ezért a Selye János Egyetemnek vissza kell vennie a Magyarországon végzett hallgatókat – írja honlapján a Heti Válasz.

A Selye János Egyetem pedagógiai doktori (PaeDr.) képzéséről – ez leginkább a magyar Dr. univ. végzettségnek feleltethető meg, amely az egyetemi végzettségnél magasabb, a PhD fokozatnál alacsonyabb – az elmúlt időszakban elbocsátották a nem szlovák alapdiplomával rendelkező hallgatókat. A szlovák törvények alapján ugyanis csak helyi végzettséggel lehet a doktori fokozatot megszerezni.
Az intézkedés számos Magyarországon tanári végzettséget szerzett hallgatót érintett, akiket közvetlenül diplomamunkájuk megvédését megelőzően bocsátottak el. A dolog érdekessége, hogy e személyek többségének magyar diplomáját előzőleg a szlovák hatóságok egyenértékűnek ismerték el, és Szlovákiában középiskolai tanárként dolgoztak.

Az esetet Mészáros Alajos, a Magyar Közösség Pártja (MKP) európai parlamenti képviselője az Európai Bizottság elé vitte. Az első beadványra Michel Barnier, a Bizottság belső piaci biztosa válaszolt, aki szerint az uniós jog megsértése nem bizonyított, ugyanis a doktori végzettség nem feltétele a tanári szakma gyakorlásának.  Az Európai Bíróság azonban számos ítéletben megállapította, hogy sérti az uniós jogot, ha egy tagállam egy bizonyos állás betöltését csak a területén megszerzett végzettséghez köti.

Ez alapján a képviselő új beadványt fogalmazott meg. Erre a Bizottság oktatási biztosa, Androulla Vassiliou válaszaiban elismerte, hogy a szlovák szabályozás sértheti az uniós jogot. A Bizottság felvette a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal. Tavaly decemberben a szlovák parlament módosította a szabályozást, amelyben a doktori képzésben való részvétel lehetőségét megnyitja más tagállamban végzettséget szerző személyek előtt is.  Az egyetem ezért fokozatosan visszaveszi az elbocsátott hallgatókat.

A képviselő új beadvánnyal ismét a Bizottsághoz fordul, amelyben arra hivatkozik, hogy az uniós jog megköveteli, hogy az elbocsátott hallgatók ésszerű időn belül befejezhessék tanulmányaikat.  Az államnak pedig mindent meg kell tenni ennek biztosítására, ami érvként szolgálhat arra, hogy elhalasszák az egyetem akkreditációjának visszavonását.  A szlovák kormány ugyanis szeretné az egyetemet főiskolává visszaminősíteni, mert szerinte az oktatási intézmény nem teljesítette az akkreditációs feltételeket.

Ifj. Szilas László

 Hozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>