Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A Kerekasztal nem fogadta be a Via Nova ICS-t

A Via Nova ICs – Új Út Ifjúsági Csoport polgári társulásnak nem engedélyezték a belépést a Kerakasztal “ernyőszervezetbe”.

Nem kaptak meghívást a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala október 27-i közgyűlésre, mint megfigyelők sem vehettek részt rajta, merthogy belső működési szabályzatukban rögzítik, hogy együttműködnek a Magyar Közösség Pártjával.

Samu Istvánnak, a Via Nova Ics alelnökének tájékoztatása szerint a szervezetet 2007-ben önálló szervezetként a fenti néven jegyezte be a belügyminisztérium. A szervezeti működési szabályzatukban szerepelnek MKP-val kapcsolatban hivatkozások, az SZMSZ azonban nem alapszabálya, hanem belső működési szabályzata a szervezetnek, Samu szerint ez nem lehet hivatkozási alap.
“Miután a Via Nova országos elnöksége és az MKP megegyezett, és az MKP alapszabályából szeptemberben törölték a Via Nova ICS-re vonatkozó cikelyeket, úgy gondoltunk, függetlenségünket, civil jellegünket nem kérdőjelezi meg ezután senki. A cselekedeteinket, megnyilatkozásainkat, terveinket eddig is – 2011. novembernek vége óta, az új elnökség megválasztása óta biztosan – önállóan határozza meg a szervezet. Már szeptemberben az elnökségünk megfogalmazta, hogy majd még az OT-n (amely most november 10-én lesz Gútán) a formális dolgokat is kezeljük, így a belső működési szabályzatot is. A függetlenségünk annyiban korlátozódik (ha ezt egy felvidéki civil szervezet esetében korlátnak tekinthető), hogy a magyar nemzet közösségünk közügyeit felvállaló erőktől, intézményektől, politikai és civil csoportoktól nem kívánunk elszakadni, sőt törekszünk az együttműködésre (pl. MKP), együttgondolkodásra, ezért sajnáljuk, hogy 1500-as tagságunk (valamint a nem fiktív létformánk) nem jelent potenciális partnerséget jelenleg a Kerekasztalnak” – fejti ki Samu István.

A Via Nova elnökhelyettese úgy gondolja, hogy szervezetük csak segíthette volna szélesebb társadalmi bázisra helyezni az ernyőszervezetet, és a munkafolyamatok végeredményeinek reprezentatívabbá tételét határozottabb hangvételükkel, konstruktív állásfoglalásaikkal is. “De jelenleg sajnos elutasító volt az ún. Koordináló Bizottság állásfoglalása, csak azt nem tudjuk, hogy őket ezidáig (szombatig) ki hatalmazta fel a csatlakozási ügyek vonatkozásában a döntéshozatalra? Szóval summa-summarum a Napigerzson civil power virtuális fórumon megnyert első helyünk (az év felvidéki civil szervezete díj) ellenére még sem számítunk megfelelő partnernek” – összegezte Samu István. Hozzátette: “mi dolgozunk tovább, mert a munkánk utáni megítéltetésünk – tagságunk és közösségünk előtt – a mérvadó számunkra. Reméljük, ezzel legitimáljuk igazán magunkat a továbbiakban. Azonban a sértődöttség nem fér bele a közeljövőbeli aktivitásainkba, ezt a luxust nem engedjük meg magunknak, hanem kíváncsisággal tekintünk az ernyőszervezet munkájára közösségünkkel kapcsolatosan és igyekszünk konstruktívak lenni” – szögezte le Samu István.

Mint ismeretes a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala október 27-én tartotta V. Országos Kongresszusát Komáromban. A Kerekasztal önmegítélése szerint munkájában részt vehet minden olyan szervezet, amely Szlovákiában van bejegyezve és Szlovákiában működik, a szlovákiai magyar közösség érdekében tevékenykedik, felelősséget érez a közösség fejlesztéséért és hatékony érdekérvényesítéséért, valamint vállalja, hogy a közmegegyezésen alapuló döntéseket a tevékenységében érvényesíti. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottsága szerint a Via Nova ICs – Új Út Ifjúsági Csoport polgári társulás nem fér ebbe bele.

Felvidék.maHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>