Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A játékvezetői műhiba is orvoslásra szorul

Az őszi bajnokság során egyre több szó esett a játékvezetői tévedésekről és a műhibákról. Az közismert, hogy a játékvezetői tévedés miatt nem lehet óvni. Egy-egy szabálytalanság elbírálása annak alapján, hogy az a büntetőterületen (16-oson) vagy azon kívül történt, nem is olyan egyszerű dolog, hiszen eleve attól függ, hogy a játékvezető az adott pillanatban a pálya mely pontján állt és mennyire látta a szabálytalanságot.

Előfordulhat, hogy amit a szurkolók nem látnak, vagyis az esetleges lesről való felfutást, a játékvezető pontosan ítél meg, viszont a nézők elégedetlenek a 11-es elmaradásáért. Ugyanez vonatkozik a 11-esek megítélésekor is.

Ezzel szemben a pályán történhetnek műhibák is. Sajnos, ezek a játékvezetői műhibák a legsúlyosabb tévedések közé tartoznak, viszont bármilyen állással végződő mérkőzés esetében is élni lehet az óvással. A játékvezetői műhibára jellemző példa, amikor a bíró sporttárs összekeveri a közvetlen szabadrúgást a közvetettel. Előfordulhat olyan esetben is játékvezetői műhiba, amikor ugyan helyesen észlel a bíró egy szabálytalanságot, és megállítja a játékot, mert valamelyik játékos sértő megjegyzést tesz személyére. Ekkor szabályszerűen sárga lapot mutat fel a játékosnak, és szabadrúgást ítél az ellenfél csapatának a javára. Az ilyen esetért a sporttörvények értelmében közvetett szabadrúgás jár. Ezt karfelnyújtással kéne jeleznie, de előfordulhat, hogy elmulatsztja és így közvetlen szabadrúgásnak minősül. Az elvégzett szabadrúgást a játékos úgy rúgja az ellenfél hálójába, hogy az nem érint további játékost és a játékvezető megítéli a gólt. Ez a műhiba. Mivel az említett szabálysértésért közvetett szabadrúgás járt volna, viszont azt elfelejtette jelezni, a hálóban kikötött labda ez esetben nem jelent gólt. Ha ilyen eset történik, érdemes az ellenfél csapatának óvnia. Kiesés, feljutás esetén nagyon is helye van az óvásnak. Érdekes, hogy a klubok nem látták szükségszerűnek az óvást, pedig hasonló műhibák gyakorta előfordulnak a kellő tapasztalattal még nem rendelkező játékvezetőknél.

Ahhoz, hogy az illetékes sportbizottság elfogadja az óvást, mindenképpen szükség van a tanúk jelenlétére, sőt előfordulhat, hogy a helytelenül megítélt, ám a csapat számára sorsdöntő gól miatt a TLSZ költségtérítése mellett elrendelik az adott mérkőzés újrajátszását.

 

Lebó Boldizsár

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>