Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A figyelem középpontjában a város által biztosított gondozószolgálat

Megtartotta idei első ülését a komáromi képviselő-testület szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottsága

Január 30-án megtartotta első tanácskozását a komáromi képviselő-testület szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottsága. A tanácskozás programján 9 pont szerepelt szociális, lakásügyi és egyéb témával. Kiemelten foglalkoztak a város által nyújtott gondozási szolgáltatással, valamint egy új általános érvényű rendelettel, amely az egyszeri és rendkívüli segélyek megítéléséről szól a szociálisan rászorult polgárok számára. Minden egyes beterjesztett ponttal kapcsolatban vita bontakozott ki és javaslatok hangzottak el, majd ezek alapján megszülettek a testületnek benyújtandó határozatok. A határozatok ellenőrzésénél Novák Tamás alpolgármester tájékoztatta a bizottságot, hogy a téli hónapokban a hajléktalanszállón minden hajléktalanról gondoskodnak és a város díjmentesen naponta egyszeri meleg ételt biztosít számukra.«MDNM»

Ebben segítséget nyújt a Charita szociális szervezet. Chudá Jolana, a városi gondozószolgálat főnővére jelentésében beszámolt arról, hogy jelenleg 85 idős személy gondozását látja el 62 gondozónő. Erre a célra a város költségvetéséből tavaly 36 ezer euró volt előirányozva, mely összeget némileg túllépték.

Elhangzott, hogy mennyire fontos az otthoni gondozószolgálat, mert így az idős emberek a számukra megszokott környezetben élhetik napjaikat. Mivel a 2013-as évben 10 százalékkal (egy kormányrendelet alapján) csökkenteni kell majd a gondozottak létszámát, így a bizottság javasolta, hogy a város tárgyaljon az állami és a magán gondozószolgáltatásokkal, hogy a város idős polgárainak gondozása továbbra is biztosított legyen.

- A város 2013-2016-os időszakra szóló új közösségi terve a jó szervezésnek köszönhetően már majdnem elkészült és az első verzióját már február első felében tárgyalni fogják a megválasztott szakcsoportok.

A dr. Novák Tamás alpolgármester által beterjesztett új általános érvényű rendelet a különböző új szociális törvények egyes részeit alkalmazza a város felé, hiszen az eddigi  szabályok még 1998-ból valók. Az új rendelet megszabja, hogy a létminimum alatti (194 euró) jövedelmű kérelmezők mikor kérhetnek egyszeri és rendkívüli szociális segélyt a várostól, amely nemcsak pénzbeli, de tárgyi vagy utalványjellegű is lehet, amivel el kell számolnia a segélyezettnek.

Az új segélyrendeletről a későbbiekben bővebben tájékoztatjuk a lakosságot. Majd a környezettanulmány alapján tárgyalt a bizottság 14 lakáskiutalási és egy lakáscserére vonatkozó kérvényről, melyeket jóváhagyásra javasolt.

A szociális kérvények közül a Komáromi Zsidó Hitközség számára az Oreach-vendég program számára, idős ember gondozására pénzbeli segélyt javasolt a bizottság. Ugyanakkor a komáromi Charita nonprofit szervezet számára is hagyott jóvá pénzsegélyt a bizottság fogyatékkal élő fiatalok ellátására.

 

Dr. Bende István

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>