Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A fajtamegőrzés a cél

Szerb magasszálló, magyar óriás, king, dán keringő, amerikai óriás posta – a laikusok talán nem is tudják, hogy ezek bizony galambfajta-nevek. Velük is találkozhattak az érdeklődők a két napos galambkiállításon. Az egyik állandó főszereplő, a komáromi bukót sem szabad kihagyni a felsorolásból, amely 2012-ben Pro Urbe-díjat kapott.

A díjjal járó és az önkormányzati pályázaton nyert pénzösszegből az egyesület egy 288 férőhelyes ketrecparkot alakíthatott ki. Ezek a ketrecek műanyag borításúak, sokkal tágabbak és világosabbak. A 240 kiállított galamb egyharmada is komáromi bukó volt. Ez egy kis testű, keringő galamb, fésűvel. Egyszínű vagy szívhátú, rövid, lefelé mutató csőre van, a szeme körül pedig piros szembőr található.

- Röpképességét ez a fajta már elveszítette, főleg külleme miatt tenyésztik a galambászok. Mi a klub működtetésével hagyományt is őrzünk, célunk, hogy ez a fajta ne vesszen ki - mondta Molnár Péter.

Melegh András egy különleges galambbal érkezett a kiállításra. Tavaly az olimpia jegyében rendeztek versenyt, ahol kizárólag olimpiai gyűrűvel ellátott galambok vehettek részt. Az egyes zónában harmadik helyezést ért el.

- 460 kilométert teljesített kb. 90 km/h-s sebességgel, 5 óra alatt. Enyhe hátszéllel, jó időben repültek a galambok – tudtuk meg Melegh Andrástól, aki elárulta, a galamb ketrecében lévő sok pihe mindenképpen jót jelent, hiszen ezeknek a madaraknak jó a biológiai egyensúlyuk. Amennyiben nincs tollpihe a ketrecben, akkor a galambnak légzőszervi vagy egyéb belső szervi problémái vannak.

A ragadozókon kívül a postagalamboknak még egy ellenségük van, a korszerű radarrendszerek, amelyek megzavarják a madarakat. Körülbelül 300 ezer galamb veszik el Magyarországon emiatt, 1-1,5 milliárd értékben.

Molnár Péter azt mondja, egyre kevesebb a galambász. Az 50-es években a Gyár utca valamennyi házában volt galamb, ma talán kettőben, ha van. Ezen szeretnének változtatni, így várják a galambász egyesületbe és a fajta klubba az érdeklődőket.

VIDEÓ ITT

KOMAROM.HUHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>