Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A burgonya vásárlásáról és tárolási betegségeiről

A hazai burgonyatermesztőknek az EU-csatlakozás óta egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Ugyanis a minőséggel szemben támasztott igények nemcsak a feldolgozóipar (hasábburgonya, chips, stb), hanem a fogyasztók részéről is megnövekedtek, különösen ami az őszi eltárolhatóságot illeti. Az egyre nagyobb mennyiséget forgalmazó szuper- és hipermarketek is kifogástalan minőséget igényelnek. Ma már minden termelőnek a kiszerelés mennyiségétől függően fel kell tüntetnie a fajtát és a felhasználási javaslatot. Az EU-ban elfogadott norma szerint A, B, C és D kategóriába sorolják a burgonyát. Az A salátának való, a B főzésre, sütésre, a C püré, chips és tészta alapanyag készítésére, míg a D jelzésî burgonya keményítő, püré és chips alapanyagául javasolt. Ezek közül az első három jelzésî burgonya a fogyasztói igények kielégítésére javasolt, míg a D kategóriába soroltak speciális célokra szolgálnak. Ezenkívül meg kell felelni a fajtaleírásnak, gumóméretnek, héjszínnek, gumóformának, hússzínnek és a tárolhatóságnak. A hosszabb időre történő vásárláskor a megfelelő kategória kiválasztása után fontos a méret, amely a leggyakrabban 4-6 cm-es, illetve 4,5-6,5 cm-es nagyságrendbe történő osztályozás után kerül forgalomba. Akár az üzletláncban, akár közvetlenül a termelőtől vásárolunk, előfordulhatnak olyan gumóhibák is, mint a zöldülés, repedés, deformációk, másodlagos növekedések, fonnyadtság, csírázottság, különféle gyomok, kártevők és kórokozók okozta sérülések, melyeknek nem szabadna előadódniuk. Ezeket vásárláskor ellenőrizni tudjuk.

Rosszabb a helyzet az olyan belső hibákkal, amelyek rejtve maradnak a vásárlók előtt. Ilyenek például a gumóhús szürkülése, szürkefoltosság, üvegesedés, fásodás, belső csírázás, vasfoltosság és barnaközepîség. A gumók minőségét kedvezőtlenül befolyásolja továbbá a nem megfelelő manipulálás, tárolás és csomagolás. Ha a talaj hőmérséklete betakarításkor már 8 fok alatt van, a gumók mechanikai sérülékenysége nagyobb és hajlamosabbak a szürkefoltosság kialakulására. Ugyanez a hőmérsékleti határ vonatkozik a tároláskor történő munkafolyamatokra is. Ezenkívül a mozgatásnál ügyelni kell arra, hogy a gumók egyszeri esésmagassága ne haladja meg a 30-40 centimétert, s ezt szükség esetén eséscsökkentővel kell megoldani. Raktározás alatt azonban ellenőrizni kell a burgonya egészségi állapotát, mert az ilyenkor fellépő betegségek nagy veszteségeket okozhatnak. Csak a jó minőségben betakarított burgonya tárolható minőségromlás nélkül. A burgonya minősége rendszerint közvetlenül a betakarításkor a legjobb. Jó raktározással ezek a veszteségek a minimumra csökkenthetők.

Közismert, hogy a szántóföldi növények közül a burgonyának van a legtöbb betegsége, kórokozója. A legnagyobb raktározási veszteségeket azonban a következő betegségek okozzák: A nedves környezetben tárolt burgonyát könnyebben megtámadja a burgonya leggyakoribb és legveszélyesebb, úgynevezett erwiniás betegsége, amely a gumók lágyrothadását okozza. Ez a betegség már szabadföldön is előfordul, s a többi gumót akár a betekarításkor is megfertőzheti. A gumókat a nedves tárolási környezetben könnyen megtámadja, ilyenkor a gumón gyorsan terjedő, lágy, vizenyős foltok figyelhetők meg, majd a szövetek lágyak, nyúlósan szétfolyók, büdös, erjedt szagúak lesznek. A gumó belső szövetei vizenyősek, üregesek, a termés pedig rövid időn belül megrothad.

A leggyakoribb termesztési betegség a burgonyavész. Hîvös, csapadékos nyári időjárás esetén a lombozat teljes pusztulását okozhatja. Védekezés hiányában betakarítás idején komoly gumófertőzést okoz. Ilyenkor a gumó héján szabálytalan alakú, enyhén besüppedő szürke foltok jelennek meg, s az ilyen termés nem tárolható. Legjobb, ha a téli tárolás alatt figyelemmel kísérjük elraktározott burgonyánk egészségi állapotát, és ha valamilyen rendellenességet észlelünk, akkor tanácsos átválogatnunk.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>