Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

A burgonya tárolásáról és betegségeiről

A kertünkben termett, vagy az egész télre vásárolt burgonyát 4-7 fokon tudjuk a leghosszabb ideig eltartani a legkisebb tárolási, vagyis apadási veszteséggel. A tárolóhelyiségek páratartalmát ne engedjük 85% alá csökkenni, mert a túl száraz környezet fokozza a burgonya párolgási veszteségét. A helyiség fűtésére és párájának szabályozására a tároló hőmérsékleténél 2-3 fokkal hidegebb és páradús levegő a legjobb. A városi központi fűtéses, száraz levegőjű lakások egyébként is szűk kamrái csak két hétre való burgonya tárolására alkalmasak. A nagyobb fagyokig az erkélyen is tárolhatunk burgonyát zsákban vagy ládában. A hidegtől azonban gondos takarással védjük a gumókat. A tárolás feltételei azonban a pincében a legkedvezőbbek. Fagyvédelemről itt nem kell gondoskodnunk, a páratartalom kielégítő, s a tavaszi felmelegedés sem veszélyezteti a terményt. Erre legjobb a megközelítően állandó hőmérsékletű, kellően szigetelt, a talajvíztől és a beázástól védett, jól szellőztethető pince. Ha a pince fala túlságosan nedves (izzad), gyakran szellőztessünk, vagy porrá tört égetett meszet tegyünk ki lapos tálakba. Az égetett mész erősen nedvszívó, s így mérsékeljük a magas páratartalmat. A családi házak nagy méretű éléskamrája – ha elég hűvös, de fagymentes – szintén alkalmas kisebb mennyiségű burgonya eltartására. Az ablakára szerelt ventillátorral a hőmérsékletét és a páratartalmát is jól tudjuk szabályozni.

A túl nedves környezetben tárolt burgonyát könnyebben megtámadja leggyakoribb és legveszélyesebb ún. erwiniás betegsége, amely az ilyen környezetben a gumók lágyrothadását okozza. Ez a betegség már a szabad földön is előfordul, s így betakarításkor megfertőzheti a többi burgonyát. Nedves tárolási környezetben könnyen megtámadja a gumókat, amelyeken gyorsan terjedő lágy, vizenyős foltok jelennek meg, majd a szövetek lágyak, szétfolyók, büdös, erjedt szagúak lesznek. A gumók belső szövetei vizenyősekké, üregesekké válnak, a termés pedig rövid idő alatt megrothad.

A másik gyakori betegség a burgonya fuzáriumos gumórothadása, amely minden tárolásnál előfordul, illetve kárt okoz. Jelentősége azóta növekedett, amióta géppel takarítják be a termést. A fertőzött gumókon egyre nagyobb vizenyős, barna, rothadó foltok figyelhetők meg. Ezek később besüppednek, hullámos felületűek lesznek és beszáradnak. Felületükön apró, néhány milliméteres fehér, rózsaszínű vagy kékesfehér párnaszerű gombaalakulatok fejlődnek ki. A gumó szövetében világos vagy világosbarna, esetenként kékeszöld rothadás, valamint üregek láthatók. A gumók végül összetöppednek, belsejük porszerűvé válik. Védekezésként a burgonyagumót sebzáródás miatt jól szellőztethető tárolóban tároljuk öt fok alatti hőmérsékleten. A vetőburgonya gumóját a tárolás alatt csávázással védjük.

A burgonya legelterjedtebb betegsége a gumó varasodása. Terjedését elősegíti, hogy egyre többen használnak nem elismert, már fertőzött ültetőanyagot, amely egyre több bosszúságot okoz a felhasználáskor, tisztításkor. A varasodás kártétele miatt nagy lesz a burgonya hámozási vesztesége. Ha a varas foltok a burgonya fe-lületének több mint húsz százalékán megtalálhatók, akkor a fogyasztási szabványok szerint a gumók értékesítésre alkalmatlanokká válnak. A tárolóhelyiségekben feltétlenül gondoskodjunk az egerek elleni védelemről mérgezett csalétkekkel, csapdákkal. Csigák megjelenésekor is azonnal helyezzünk ki csalétket (Mesurol Alimax, Mesurol Schneckenkorn), mert rágásukkal utat nyitnak a veszélyes erwiniás (nedves) rothadás kórokozójának.

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAPHozzászólás

  

  

  

Használhatja a következő HTML tagokat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>